Digitalt eller for hånd?

Vi har jo pratet en del om hvor mye mindre folk leser i forhold til tidligere. Naturlig er det jo, med tanke på hvordan utviklingen har vært, men de er likefullt trist at det har blitt sånn. Som vi vet så tar det tid å lese en bok. Selv om et par hundre sider ikke bør være et problem for noen, så er det slik at man ikke har nok oppmerksomhet, spesielt ikke når man føler man er på farta hele tida. Man har ikke “tid” til å lese, selv om man egentlig har det. Det hele er litt paradoksalt, spesielt fordi vi har fått muligheten til å lese på enhetene våre også, på nettbrett eller på telefon. Det er visse fordeler og ulemper med det.

En av de absolutt største fordelene med å lese på en iPad og å bruke det som din standard er at det er utrolig praktisk. Du kan lagre tusenvis av bøker og hele tiden ha de med deg. Det har ingenting å si hvor du skal eller hva du gjør, de er der. Om du derimot skulle ta med deg bøkene fysisk, vel, det hadde du ikke klart. Rett og slett, de er altfor tunge naturligvis. Det fører oss også til noe annet, om du plutselig får lyst til å lese en bok du ikke har, og du ikke har muligheten til å dra til en butikk, så kan du bare laste ned boken direkte etter at du har kjøpt den. Du har den umiddelbart og du kan starte å lese mens du er i humør.

I tillegg så er en mengde klassiske bøker tilgjengelig gratis, på Kindle, som innebærer at du har tilgang til så mye mer material enn du ellers ville hatt, gratis. Det er kanskje ikke veldig viktig for mange der ute, men fri og tilgjengelig litteratur er faktisk veldig viktig. En fordel er også at det ikke er like lett å bla seg fram til slutten for å se hva den er, noe som er lett å gjøre med en ekte bok. Det kan dog være en fordel å kunne bla seg frem litt noen sider, for å se om boken er virkelig noe for deg. Generelt er det mange plusser ved å lese digitalt, men det er noe som mangler.

Det å lese en bok føles som om det er sånn det skal være. Bøker skal leses på den måten, fordi det er slik de er lest i hundrevis av år. Det å sitte i godstolen og lese en bok føles ikke likt når du har et sterkt lys slående mot øynene. Det er også en av de tingene som plager mest, at øynene blir rett og slett slitne og du klarer ikke mer, fordi du stirrer i en skjerm liksom, selv om det er en bok også. Det er litt paradoksalt, men samtidig slik situasjonen er. Hva liker du mest? Om du i det hele tatt har lest en bok digitalt. Foretrekker du den gammeldagse måten eller er du mer moderne enn oss?