Lydbøker – bra eller dårlig?

Det er ikke bare e-bøker som tar over for de gode gamle papirbøkene. Lydbøker har de siste årene gjort furore, særlig nå som forskjellige lydbokapper har kommet på banen. Vi ser det gjerne i reklamer for nye bøker. «Nå tilgjengelig som lydbok!», skriver bokhandleren i håp om at det er dette som skal til for å overbevise kunden om å kjøpe et produkt fra dem.

At det tydeliggjøres at bøker er tilgjengelig som lydbok, er forståelig. Det er en god måte å drive merkevarebygging på, ettersom lydbøker så absolutt har kommet for å bli. Lydbøker vil likevel aldri helt kunne erstatte papirbøker, og vi skal her se på noen fordeler og ulemper ved å lytte til bøker.

Å lytte til lydbøker kan være tidsbesparende, og gir deg frie hender til å gjøre andre ting samtidig. Matlaging, husarbeid og fjellturer kan bli langt mer underholdende når du har en god bok på ørene. I vår digitale alder er mange av oss å se med plugger i ørene store deler av døgnet uansett, og skal vi absolutt ha dem der kan vi like gjerne høre på en bok.

Vil aldre erstatte papirbøker helt

Det skal dog sies at en bok kan trenge din fulle konsentrasjon for at du skal få med deg alt. Med mindre du er en kløpper til å multitaske og klarer å få med deg innholdet i boken samtidig som du får fokusert på gjøremålet du har foran deg, er det kanskje best å sette lydboka på pause. Du skal tross alt ikke svi maten.

En lydbok er fin å ha når du sitter på buss eller tog og vil nyte utsikten samtidig som du lytter til en god historie. Da slipper du å konsentrere deg om flere ting samtidig. La øynene hvile på naturlandskapet utenfor vinduet mens du vier resten av oppmerksomheten til boken. Hjemme i godstolen passer det bedre med papirbøker, som tross alt lar deg lese i ditt eget tempo.