Problemer ved å lese for lite

Det å lese er noe som sies å utvide hjernen til personen og gjøre den personen mer kunnskapsrik og har mer informasjon om hvordan verden er. Det vil ikke nødvendigvis bety at hver eneste bok har denne effekten, men jevnt over så er det forskjeller på mennesker som leser og mennesker som ikke gjør det. Leser man bøker, og da tenker vi ikke på ungdomsromaner, selv om det naturligvis er bøker det også, så forstår man litt mer om verden. Det er bare å lese en klassisk bok for å se forskjellen på for eksempel Brødrene Karamazov og Twilight. Vi mener ikke å fornedre den ene, men selve den litterære og tematiske kvaliteten har en så stor forskjell at det er nesten ikke snakk om at det er det samme mediet.

Det er en del av å kose opp og bøker som Twilight er naturligvis fokusert på et spesifikt publikum. Og det må sies, alt som får barn til å lese litt mer er absolutt ikke negativt. Ikke alle bøker behøver å være paradigmeskiftende bøker liksom, det er ikke der lista ligger. Hadde barn og unge lest mer så kunne man kanskje sagt at de ikke burde lest slike bøker, men når antallet barn som leser har falt så mye de siste årene så er det viktig at de leser i det hele tatt. Det å lese forbedrer oppfattelsen til barn og de klarer å kontekstualisere ting bedre enn om de ikke leser. Forståelsen blir bedre og de ser at det er andre ting i verden som foregår utenom det som skjer i deres liv. Det er bare til å se på testresultatene til tenåringer for lesing for å se at det tallet er lavt og at det er en direkte konsekvens av at barn leser for lite.

De leser jo, men korte tekster på Facebook, Twitter og Instagram er ikke akkurat det vi mener med det. Utenom at de er skadelige for de rent generelt så er det heller ikke bra for deres fremtidige skolegang. Det finnes mange eksempler på unge voksne som ikke forstår kompliserte tekster når de kommer til universitet, fordi de rett og slett ikke har lest nok. Når du sitter på sosiale medier hele tiden så er det en vanskelig overgang å lese sosiologien til Max Weber sånn helt plutselig.

En god løsning og en generelt god ide er å begrense barns mobilbruk, men da finner de ofte noe annet å gjøre uansett. Det å ha digitale bøker er kanskje en løsning, men det at man vil ha barna vekk fra skjermene gjør at det kanskje ikke får den ønskede effekten. Det er et vanskelig emne å finne en løsning på fordi mye av vårt samfunn har blitt definert av disse små skjermene. Det er ikke et problem som bare viser seg ved å lese bøker altså. Det er noe som mange andre bransjer sliter med, men samtidig så er det noe som andre bransjer tjener utrolig mye penger på. Så hva skal man da gjøre?