Viktigheten av merkevarebygging

I en verden med stadig mer innhold og hvor selskap og bransjer konkurrerer med hverandre i større og større grad, så er det viktig å ha noe som gjør at en står seg ut litt i mengden. Klarer du det i et marked som er så overfyllt med ulike ting så har du langt større muligheter til å bli suksessrik. Branding er veldig viktig for ethvert selskap, spesielt et som er i begynnelsen, men også for andre. Det er derfor blant annet Unibet fortsetter å legge ut material for å være i bevisstheten til folk i mange språk, ikke bare norsk, men på engelsk, svensk og finsk. De lager netlink og andre ting for å komme seg frem til brukere, noe som er veldig viktig.

De lager også ofte brand book, eller merkevarebok. Det er en bok som forklarer hva merket er og hva det står for. Det forklarer også andre ting, som hva slags farger selskapet har og hva de driver med rett og slett. Det er kanskje ikke en bok som har veldig mye tekst, men det er mange bilder og andre ting der som sammen gjør det klart og tydelig hva det er du leser for noe. Det er spesielt nyttig om man skal ha en markedsføringskampanje og må forklare de du har gitt oppdraget hva du er ute etter. Da er det enkelt og praktisk å ha en slik bok tilgjengelig som raskt, enkelt og effektivt forklarer hva det er de driver med. Det er som en mer forklarende visittkort som mange har på seg. Slike kort er personlige og forklarer hva det er du som person gjør, hva slags stilling du har og dine kvalifikasjoner. Det er noe du kan dele ut til folk du har nylig fått kontakt med slik at du potensielt sett kan bedre dine egne muligheter i fremtiden.

Det er en måte å se profesjonell ut på, noe som kan være spesielt viktig for selskap som er i startgropa og kanskje har vanskeligheter med å komme seg i gang. Man er som sagt nødt til å ha noe som gjør at en skiller seg litt ut i mengden, og ser man for eksempel på en spesifikk industri, og hvor mange bedrifter og selskap det er i den, så ser man raskt behovet for å være spesiell. Det er klart at det kan være vanskelig å oppnå, spesielt om du ikke bruker en ekspert eller noen som faktisk kan grafisk design og slike ting. Resultatet kan være ganske ødeleggende om du ikke vet hva du gjør, fordi det kan ofte være slik at det er det inntrykket de menneskene du vil imponere sitter igjen med. Da er det vanskelig å komme seg frem i hvilken som helst industri faktisk.

Man ser jo at det er noe som har blitt tatt veldig seriøst de siste årene, fordi man har sett verdien av å se bra ut. Ungdommer og andre liker ting som er “kule” og de er villige til å betale mer for å ha slike kule ting. Det er bare å se hvordan fotballklubben Juventus forandret på sin logo. De hadde tidligere en ganske standard logo til fotballklubb å være, men da de ønsket å slå seg inn på design markedet og i USA så forandret de på den. De tok sin inspirasjon fra basebal laget New York Yankees, som har en logo alle har sett, og kanskje har brukt klær med den på. Selv om man kanskje ikke vet hvem den tilhører. Det skal være mer enn en logo altså, det skal være et merke som er kult. I begynnelsen så ble Juventus latterliggjort, men man ser i ettertid at det er noe som har fungert for de. Slike bevisste og tydelige bevegelser i markedsføringen er kanskje ikke det optimale, fordi det er så tydelig hva man forsøker å gjøre, men det er ofte slik at folk glemmer det etterhvert, spesielt om man presterer bra. For Juventus så har det jo også vært viktig at de gjør det bra på fotballbanen og det faktum at de kjøpte Cristiano Ronaldo har gjort underverker for de i alle mulige aspekter egentlig.

Det kan føles som ganske kynisk for mange, fordi man liksom ser hva slags strategi selskap eller organisasjoner bruker, men det er et viktig verktøy. Gjør man det rett så har man et veldig bra fundament. Når Ford, med all sin tyngde og historie bruker brand bok, så er det helt tydelig at dette har noe for seg. Det er vanskelig å se på det på en annen måte, og det er nok noe som kommer til å utvikle seg. Spesielt i det visuelle, da det meste kommer til å bli digitalt. Da kommer det nok også videoer i disse bøkene, og det kommer til å bli en sakte evolusjon. Det er ganske naturlig egentlig.